Mijn foto
Naam:
Locatie: Toronto, Ontario, Canada

Medical translator, from/into Dutch/Flemish and English.

vrijdag, september 15, 2006

Met zijn hoevelen zijn jullie?

Je vraagt je toch wel eens af waarop sommige taalkundigen zich baseren om bepaalde beslissingen te nemen. Hoe standaard is de officiële standaardversie van een taal die maar door een kleine minderheid van de gebruikers van die taal wordt gebruikt? Daaraan gekoppeld: hoe regionaal is een regionale variant die door bijna iedereen wordt gebruikt?

Een voorbeeldje: Met hoeveel zijn jullie? Volgens de Algemene Nederlandse Spraakkunst moet je dit gebruiken: Met z'n hoevelen zijn jullie?

Ik heb even rondgesnuffeld op Google en heb daarbij ook gezocht naar een variant die de ANS niet aanhaalt maar waarschijnlijk wel aanvaardbaar zou vinden in een krampachtige poging de cijfers toch wat op te krikken ten voordele van de ANS.

Met hoeveel zijn jullie?
België: 887
Nederland: 955
Wereld: 2500

Met z'n hoevelen zijn jullie?
België: 0
Nederland: 13
Wereld: 43

Met zijn hoevelen zijn jullie?
België: 1
Nederland: 47
Wereld: 54

Die cijfers zijn niet helemaal betrouwbaar. Enerzijds houden ze geen rekening met duplicaten. Dat is te wijten aan het feit dat Google niet voor dit soort onderzoek is bedoeld. Anderzijds houden de cijfers ook geen rekening met het feit dat een heel groot deel van de bevolking nog altijd geen teksten schrijft op Internet.

De verschillen zijn echter zo groot dat je je volgens mij terecht vragen mag stellen bij de manier waarop het advies van de ANS tot stand is gekomen.